انواع تراکتور و عملکرد اجزای تراکتور

انواع تراکتور و عملکرد اجزای تراکتور - مستریدک

انواع تراکتور و عملکرد اجزای تراکتور

انواع تراکتور و عملکرد اجزای تراکتور

تراکتورها منبع اصلی در عملیات کشاورزی هستند. بنابراین کشاورزان تراکتورهای مختلفی را برای زمین های کشاورزی خود انتخاب می کنند. اما آیا تا به حال فکر کرده اید که این تراکتورهای کشاورزی چگونه تولید می شوند؟ کدام قطعات در تراکتور استفاده می شود و وظایف اصلی آنها چیست؟ آسان ترین روش برای تهیه لوازم یدکی تراکتور با کیفیت چیست؟ بنابراین، برای روشن شدن بیشتر تردیدهای شما، این مقاله به شما کمک می کند تا با اجزای مختلف تراکتور و عملکرد آن آشنا شوید.

تراکتورها اساساً واحدهای چهارچرخ کارآمدی هستند که در مسیرهای مزارع استفاده می‌شوند و شامل تریلرها نیز می‌شوند. ابتدا به شرح انواع تراکتور های مورد استفاده در کشاورزی می پردازیم.

طبقه بندی تراکتورها

تراکتورها به انواع مختلف طبقه بندی می شوند. برخی از آنها با عملکرد اصلی خود عبارتند از:

1- تراکتور خزنده:

تراکتورهای خزنده به تراکتورهای زنجیره ای نیز گفته می شود. در چرخ های پنوماتیک این گونه تراکتورها یک زنجیر یا مسیر بی پایان قرار می گیرد، که در ایران به ندرت در کشاورزی استفاده می شود.

messey fergusun-134c - تراکتور زنجیری - مستر یدک

2- تراکتور چرخدار:

تراکتورهای چرخدار معمولاً توسط کشاورزان استفاده می شود. تراکتورهای چرخدار عمدتاً به تراکتورهای ویژه، تراکتورهای عمومی و تراکتورهای کشت ردیفی تقسیم می شوند.

تراکتور مسی فرگوسن - مستر یدک

 

3- پاور تیلر یا تراکتور راهپیمایی:

تراکتورهای پیاده روی به عنوان تیلر برقی معمولاً دارای دو چرخ هستند. اگرچه، عملیات تراکتور به طور سیستماتیک توسط اپراتور انجام می شود.

حالا اجازه دهید به بررسی قطعات و اجزای تراکتور بپردازیم. در تراکتورها از چندین قطعه برای عملکرد صحیح تراکتورها استفاده می شود.

پاور تیلر - مستر یدک

اجزای اصلی تراکتورهای کشاورزی

 

هنگام خرید تراکتور باید به اجزای اصلی تراکتور و لوازم تراکتور که در اجزای اصلی زیر طراحی شده است، توجه داشت:

1- موتور

اولین و مهمترین قسمت تراکتور موتور احتراق داخلی است. در موتور، احتراق اکسیژن و سوخت در یک فضای محدود تولید می شود که از آن به عنوان محفظه احتراق یاد می شود. یک موتور روی تراکتور قرار می گیرد. در تراکتور قدرت موتور از 20 تا 120 اسب بخار شروع می شود.

2-کلاچ

برای اتصال و جدا کردن موتور تراکتور از چرخ‌های محرک و دنده‌های انتقال، کلاچ نقش حیاتی در عملکرد تراکتور دارد. قدرت از طریق سیستم کلاچ با استفاده از اصطکاک بین اعضای محرک و اعضای متحرک منتقل می شود.

 

ویژگی های خاص یک کلاچ خوب

الف)  یک کلاچ خوب باید قابلیت بارگیری بدون پچ پچ و کشیدن را داشته باشد.

ب)  می تواند حداکثر توان را بدون لغزش در حالی که ظرفیت بالاتری دارد منتقل کند.

ج ) مقاومت بالای حرارتی در اثر اصطحکاک داشته باشد.

 

یک کلاچ به سه نوع اصلی تقسیم می شود: کوپلینگ سیال، کلاچ اصطحکاکی، کلاچ سگی.

 

کلاچ سیال امروزه در اکثر تراکتورها استفاده می شود. در حالی که کلاچ اصطکاکی برای تراکتورهای چهار چرخ و کلاچ سگی در تیلرهای برقی مناسب است.

 

3- دنده های انتقال

برای کنترل سرعت تراکتور در انواع مختلف در چرخ عقب تراکتور، گیربکس های تراکتور قدرت کنترل دنده ها یا قدرت های مختلف را دارند. برای کنترل سرعت تراکتورها در شرایط مختلف بین تعویض دنده و جهت به طوری که آزاد و روان شود. اصولاً دنده های مورد استفاده در تراکتورها دو نوع هستند:

الف) انتقال نوع جعبه دنده همگرد ( Constant Mesh Type Transmission ) ب) نوع کشویی انتخابی

دنده‌های انتقال انتخابی کشویی از ویژگی‌های اصلی مانند چرخ دنده‌های تعویض دنده، محفظه چرخ دنده، شفت اصلی، شفت خروجی، و شفت پیشخوان یا میل پایه تشکیل شده‌اند.

 

4-واحد دیفرانسیل

واحد دیفرانسیل به طور موثر کار می کند در حالی که به یکی از چرخ های عقب اجازه می دهد سریعتر و کندتر بچرخد. واحد دیفرانسیل شامل:

  1. کرانویل
  2. پلوس
  3. پوسته دیفرانسیل
  4. پینیون
  5. دنده اریب

 

5- چرخ های عقب

چرخ‌های بزرگ عقب تراکتور در پشت صندلی راننده ثابت می‌شوند و توانایی کار در میدان را تضمین می‌کنند.

 

6- چرخ های جلو

همانطور که از نام آن پیداست، چرخ ها یا لاستیک های محرک جلو، تراکتورهای دو چرخ محرک هستند، در مقایسه با لاستیک های عقب کوچکتر هستند. هنگامی که تراکتور در زمین کار می کند، همیشه از دیفرانسیل جلو استفاده می شود.

 

7- مکانیزم فرمان

در تراکتورها، هنگامی که اپراتور می چرخد، سیستم فرمان، حرکت زاویه ای چرخ های جلو را کنترل می کند. سیستم مکانیزم های فرمان از اجزای مختلفی مانند میل فرمان، غربیلک فرمان، چرخ دنده های فرمان و غیره تشکیل شده است.

 

8- سیستم کنترل و اتصال هیدرولیک

تراکتورها مجهز به سیستم هیدرولیک برای راه اندازی سیستم اتصال سه نقطه ای هستند. سیستم های هیدرولیک به طور موثر برای بالا بردن، کنترل، نگه داشتن، ادوات نصب شده یا نیمه نصب شده برای عملیات بهتر مزرعه کار می کنند.

 

9- ترمز

وظیفه اصلی ترمزها در تراکتور متوقف کردن یا کاهش سرعت حرکت تراکتور است. این توسط دو پدال مستقل عمل می کند و بر روی محور محرک نصب می شود. دو نوع مختلف ترمز وجود دارد که عملکرد متفاوتی دارند. آنها ترمزهای مکانیکی و ترمزهای هیدرولیک هستند.

 

راه های انتخاب تراکتور

برای صنعت مزرعه، تراکتورها باید برای دیدگاه های مختلف انتخاب شوند. برخی از راه های مهم برای انتخاب تراکتور عبارتند از:

الگوی سیستم کشت: تراکتورها برای کار در کمتر از یک هکتار در اسب بخار مناسب هستند. برای بیش از یک سیستم کشت کافی است یا برای یک تاسیسات آبیاری مناسب است. بنابراین، تراکتورهای بین 20 تا 25 اسب بخار برای یک مزرعه 25 هکتاری مناسب هستند.

وضعیت خاک: تراکتورها با فاصله بین دو محور کمتر به طور موثر کار می کنند، فاصله بیشتر از زمین می تواند با خاک سبک وزن نیز کار کند.

هلدینگ زمین: یک تراکتور برای کار با مزارع 20 هکتاری 20 تا 25 اسب بخار و تحت یک الگوی کشت مناسب است.

هزینه جاری: کشاورزان، الگوی دیگر تراکتورها را به دلیل مصرف سوخت کمتر آن انتخاب کنید تا هزینه جاری نیز کمتر شود.

دسترسی راحت به لوازم یدکی و تعمیر: کشاورزان ترجیح می دهند تراکتورها با در نظر گرفتن دسترسی راحت به تعمیر و لوازم یدکی تراکتور انتخاب کنند.

بنابراین، برای همه کشاورزان اطلاعات ارائه شده در بالا کاملاً آموزنده و برای انتخاب تراکتور می باشد.

همچنین می توانید اطلاعات و مشاوره در مورد انتخاب لوازم یدکی تراکتور و موتور های پرکینز را از کارشناسان فروش مستر یدک دریافت کنید.

برای اطلاعات بیشتر در مورد تراکتور، قیمت لوازم یدکی تراکتور از فروشگاه ما دیدن فرمائید، همچنین در صورت درخواست قطعه که در فروشگاه موجود نبود کافی است با زدن روی ( درخواست قطعه ) فرم مربوطه را پر کرده و ارسال بفرمائید تا کارشناسان فروش ما در اولین فرصت با شما تماس بگیرند.